Bewustzijnsverschijnselen

 

Bewustzijnsverschijnselen, ook wel mystieke ervaringen genoemd, kenmerken zich door

 

  • een ervaring van een-wording, van versmelten met of opgaan in; er ontstaat een nieuw en overweldigend inzicht
  • het overkomt de persoon plotseling en onverwacht en de ervaring gaat gepaard met een gevoel van tijdloosheid
  • het allerdaagse ik-bewustzijn is verdwenen, het heeft plaats gemaakt voor iets hogers en ruimers
  • de ervaring is voor een groot deel onuitspreekbaar, lastig om er over te praten met derden omdat de juiste woorden voor de ervaring ontbreken of voor angst om niet serieus te worden genomen

 

Deze bewustzijnsverschijnselen kunnen worden ervaren bij

 

  • Bijna-doodervaringen. Deze kunnen optreden bij een klinische dood/hartstilstand ( reanimatie, operatie, auto-ongeluk ,maar ook in een periode van intense psychische stress of tijdens een suicide poging). Meestal zijn deze ervaringen buitengewoon helend maar vragen om integratie. Ook kan het zo zijn dat er oude traumatische gebeurtenissen worden aangeraakt die er om vragen geheeld te worden.
  • Uittredingen. Deze kunnen spontaan optreden, vaak gedurende de slaap. Hierin kunnen ervaringen optreden die nieuwe inzichten en een ander bewustzijn geven, buiten je lichaam om. Ook is het mogelijk hierin te reizen en ontmoetingen te hebben met overleden dierbaren en/of gidsen.
  • Mystieke ervaringen gedurende meditatie. Ook hierbij kan sprake zijn van een ruimer bewustzijn waarin het lichaam en de geest op een andere manier kunnen worden ervaren.

 

Alle ervaringen hebben als kenmerk een verruiming op het allerdaagse bewustzijn. Anders gezegd: je bent niet alleen je lichaam, je denken en je emoties, maar daarnaast zuiver bewustzijn. Hierbij kan ik jou ondersteunen om over deze ervaringen te praten en te helpen om in je lichaamsbewustzijn te integreren.