Energetische therapie

Interview door Mary Wijnveen

Nicolette te Selle is natuurgeneeskundig energetisch therapeut. Daarbij draait alles om energie en balans. Energie is overal, vertelt Nicolette vanuit haar gezellige praktijk in het Talentenpark. “Alles wat leeft is omgeven door energie. Energie werkt door op alle niveaus van de mens; lichamelijk, emotioneel en mentaal. Mijn handen voelen waar energie blokkeert of stroomt.”

Sinds vorig jaar heeft Nicolette haar eigen praktijk. Iets eerder dan gepland. “Ik heb diverse cursussen over energetische therapie gevolgd, maar ben nog met de vierjarige hbo-opleiding Energetisch Therapeut bezig.” Maar van het een kwam het ander. “Ik raakte in 2011 in gesprek met een oud-collega uit het ziekenhuis. We praatten wat, ik vertelde over mijn opleiding, en zij vroeg of ik haar kon helpen om van haar eczeem af te komen. Dat heb ik gedaan.” Via mond-totmondreclame volgden steeds meer cliënten, volwassenen maar ook kinderen.

Uit balans

Cliënten die bij Nicolette komen zijn uit balans, op mentaal, emotioneel of lichamelijk niveau. “Iedereen heeft moeilijke momenten in zijn leven. Als je langdurig uit balans bent op bijvoorbeeld het mentale vlak, dus veel stress hebt of veel piekert, kan dit leiden tot emotionele disbalans. Je huilt veel, bent gauw boos of voelt je dikwijls somber. Hierdoor raak je lichamelijk ook uit evenwicht. Figuurlijk dan; je hebt pijn of wordt ziek.”

Weer in balans

Een greep uit de klachten die Nicolette kann verhelpen: buikklachten, migraine, angsten, burn-out, hyperventilatie en het verwerken van ingrijpende gebeurtenissen. Haar cliënten lopen vaak al langer met klachten rond, en komen er ondanks advies van de (huis)arts of psycholoog niet vanaf. Op een gegeven moment komt Nicolette in beeld. “Mijn

therapie is aanvullend op de reguliere zorg.” Hoe gaat een behandeling in zijn werk? “Na het intakegesprek vraag ik de cliënt te gaan liggen. Alleen de schoenen gaan uit. Ik richt mijn handen op het energieveld en zoek waar de energie blokkeert. Door de behandeling wordt de natuurlijke stroom van energie weer hersteld. De klachten verminderen of verdwijnen op den duur.”

Ontspanning

Is Nicolettes talent aangeboren? Ze lacht. “Dat weet ik niet. In principe is iedereen ‘voelend’. Als je kind bij je komt met buikpijn, wat doe je dan? Automatisch leg je je hand op zijn buik. Ik doe in feite hetzelfde, maar zonder de cliënt aan te raken.” De reacties zijn wisselend: de ene cliënt krijgt het warm, de ander juist koud. Maar voor allen geldt dat het ontspannend en verhelderend is. Onderdeel van de vierjarige hbo-opleiding is gesprekstherapie. Want energie ‘herstellen’ is een ding, minstens zo belangrijk is dat de cliënt begrijptwaar zijn klachten vandaan komen.

Vierjarige opleiding

Jarenlang werkte Nicolette in de gezondheidszorg, onder andere op de OK in het ziekenhuis. “Toen besefte ik al dat lichamelijke klachten samenhangen met emoties, en met hoe je denkt. Daar wilde ik meer over weten.” In juni studeert Nicolette af. Vanaf dat moment is ze ook aangesloten op het Register van Beroepsoefenaren in de natuurlijke gezondheidszorg. “Dat betekent dat mijn behandelingen via de aanvullende verzekering worden vergoed.” Het zakelijke aspect van haar praktijk vindt ze overigens het minst interessant. “Hoe kan ik een cliënt helpen, waar worstelt hij mee. Dat is mijn drijfveer, mijn passie. Ik moet er nog aan wennen om daar geld voor te vragen.”